- Lovlig å se streamet film

12. januar 2011

Det er få problemer for den som ser streamet film på nettet, sier Kulturdepartementet.
I en uttalelse til NRK P2 i dag morges gjør departementets representant det klinkende klart at det ikke er forbudt å se piratfilm eller piratkopierete TV-serier, så lenge det er snakk om streamet innhold og ikke en fil man laster ned. /../Departementet understreker imidlertid at den som legger ut streamet, piratkopiert innhold begår et lovbrudd.
Ifølge artikkelen i ITavisen betrakter ikke departementet det å se på streamet innhold som en aktiv handling. Her må en ta høyde for at departementets representant er feilsitert, eller har uttalt seg litt "romslig". Skillet kan ikke gå mellom hvorvidt man klikker på en lenke med "Spill av" og en annen med "Last ned". Spørsmålet er om den som ser på filmen lagrer et eksemplar av filmen eller ikke. Ved streaming blir ikke videofilen liggende lagret på brukernes maskin, dvs det skjer ingen eksemplarfremstilling" i lovens forstand.

Artikkelen inneholder også en annen uopresishet. Det står nemlig at nedlasting normalt er ulovlig, mens det riktige er at privatpersoner i utgangspunktet har full rett til å fremstille eksemplarer til privat bruk. Forutsetningen er at kopigrunnlaget er lovlig. Hvis man kopierer fra et ulovlig fremstilt eksemplar vil eksemplarfremstillingen dermed være ulovlig, selv om den skjer til privat bruk. Gitt at filmer og musikk som "deles" via fildelingsnettverk normalt er tilgjengeliggjort av noen som ikke har rettighetene til verket, så ender man opp med at slik nedlasting er ulovlig.

Laster man ned fjernsynsprogrammer og filmer fra f eks NRK, filmtrailere, etc, så er man igjen på trygg grunn. Igjen forutsatt at det lastes ned for privat bruk, og at det ikke er snakk om noen form for erhvervsmessig virksomhet.

Kilde: ITavisen

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar

 
Design by Pocket Blogger Templates - Banner image: Photo: Jon Hoem.